Plesen je skupni izraz za glive, ki tvorijo hife in spore. Kolonija plesni je torej sestavljena iz hif, ki so medsebojno povezane, obravnavamo pa jih kot en sam organizem – micelij.

Micelij predstavlja vegetativno telo plesni. Sestavljen je iz mnogih razvejanih hif. Hife pa zrastejo iz spor. Vidni del predstavlja nam poznano plesen, medtem ko je njeno pravo “telo” – micelij, skrit v podlagi.

Kako se plesen razvije?

Spore, ki so v zraku, se ob ustreznih pogojih začnejo kaliti in gradijo hife. Ob zadostni razvejanosti in prepletenosti skupaj tvorijo micelij, ki predstavlja telo plesni. Na hifah pa nastanejo nove spore/konidiji, ki služijo za nadaljnje razmnoževanje. Že ob najmanjšem prepihu se dvignejo in lebdijo v zraku, podobno kot prah.

Razvoj plesni

Kako se plesen prehranjuje?

Micelij izloča encime v svojo okolico, ki razgradijo organski material v enostavne sladkorje, te pa nato plesen posrka v hife.

Plesni tekmujejo z bakterijami za vire hranil, zato mnoge vrste izločajo toksine, ki pa so lahko za človeka škodljivi.

Na primer, dolgotrajna izpostavljenost črni plesni lahko povzroči zastrupitev organizma. Ta se kaže z glavoboli, kašljem, vnetjem grla, težavami s sinusi, vročino, vrtoglavico ter slabostjo. Če je ne odkrijemo in začnemo pravilno ter hitro zdraviti, je lahko tudi smrtno nevarna.

Več o tem , katere bolezni povzroča plesen, dobro opisuje članek: Kako plesen vpliva na zdravje?

Nekateri toksini plesni pa so lahko tudi koristni. Imajo antibiotični učinek, kar izkoriščamo za pridobivanje Penicilina ali pa za pridobivanje določenih encimov.

Spodaj pa nekaj vzorcev iz prakse, ki jih ne želite v svojem domu.