• Marko Z
  Post count:

  Pozdravljeni! Ekipa F***** s.p. mi je pred par leti izdelala fasado na novogradnji. Takoj naslednjo zimo pa so se pojavili plesnivi madeži po celotni vzhodni strani in na večih mestih po napušču. Izvajalec se je izgovarjal na material, in da se mu to še ni zgodilo.
  Celotno fasado je ponovno prepleskal, a so se čez nekaj časa madeži ponovili. Zdaj pa se vidijo tudi stiki med ploščami. Nova fasada, pa tako grda.

  Kako to odpraviti in ali je lahko ugotoviti vzrok tega?

  Hvala in lep pozdrav! Marko

 • Anonimnež
  Post count: 2

  Živijo Marko,

  mi lahko pošljete še kakšno sliko fasade in pa tudi okolice, da lažje ocenim.

 • Anonimnež
  Post count: 2

  Hmm, res ni lepo.

  Imate še kakšne slike od izvedbe?

  Zanima me predvsem:

  – Kako so lepili izolacijske plošče? Točkovno ali polno po celotnem okviru plošče.
  – Kako so zatesnili špranje med izolacijskimi ploščami? Ponavadi od 1mm pa do 2cm. S purpenom, so izrezovali izolacijo in jo vstavljali v reže, ali z lepilom. So mogoče stike med ploščami lepili?
  – Kateri material je uporabljen za oblačenje napušča? Knauf, stirodur, fermacel, …? Je bil v celoti armiran z mrežico?
  – Se na okenskih poličkah zadržuje voda? Testirajte s politjem kozarca vode in opazujte, če vsa voda odteče s poličke.

  Marko, vsa ta podvprašanja so zgolj zato, ker poizkušam ugotoviti vzrok težav. Sicer vam težko kaj konkretnega svetujem.

 • Anonimnež
  Post count: 2

  Vem, da potrebujete čimveč podatkov za pravilno diagnozo.

  Plošče so lepili točkovno, a slike žal nimam.

  So bili pa pri izvedbi precej površni, zato sem jim moral že takrat “težiti”, a zdaj mi je vse bolj jasno, da še premalo. Plošče so bile na preklop, kjer pa jim ni “zneslo”, so jih zamazali z lepilom. Za napušč so uporabili 2cm stirodur. Za mrežico pa ne vem, če so jo res dali po celotni površini.

  Okenski polici, ki delata težave, so vgradili nestrokovno, brez padca, zato sem reklamiral. Izvajalec me je prepričeval, da je fasada celota in da končane fasade ne more več popravljati samo na dveh mestih, a sem vztrajal. Padec zdaj je, voda odteče če je je več, če pa je rahel dež, pa je očitno padec premajhen in voda ne spolzi s polic.

Odgovori na: Plesnivi madeži na fasadi
Vaši podatki: